Zijn uw kuiten te dik of te dun?

Zijn uw kuiten te dik of te dun?
Dr. Don kan u helpen.

Rate this article:
1.7

Specialisatie van Dr. Don
Dr. Don is gespecialiseerd in het behandelen van onderbenen met afwijkende vormen. Correcties van onderbenen of kuiten zijn lastige operatietechnieken waarmee Dr. Don jarenlange ervaring heeft opgedaan. Dr. Don: “ Wil je als dokter dat patiënten tevreden zijn met het eindresultaat moet je deze ingrepen regelmatig uitvoeren en een technisch oog ontwikkelen voor de anatomische lijnen die hersteld moeten worden in de te dunne of te dikke kuit ”. “En dat lukt je nooit als je er maar een paar per jaar doet “.Veel collega’s beginnen er dan ook niet aan.

Hij herkende jaren geleden de impact van het probleem bij zijn patiënten en besloot zich volledig toe te leggen op speciale operatietechnieken die nodig zijn voor het groter of kleiner maken van de kuit. Ook het herstellen van een afwijkende vorm hoort daarbij.

 

Wat kunnen redenen zijn voor een kuit/onderbeencorrectie?
Oorzaken van te grote of te kleine kuiten en soms van een afwijkende vorm:

 • Vetophopingen in de kuit
 • Verandering van de spieropbouw in de kuit
 • Misvorming van de kuit die door bepaalde ziekten ontstaan, juist dan kunnen kuiten extreme vormen aannemen. Vaak zien we ook asymmetrie; het ene onderbeen heeft een afwijkende vorm dan bij het andere onderbeen.

Welke ziekten kunnen veranderingen van de spieropbouw geven waardoor de kuiten zichtbaar dunner worden?

 • Bij de geboorte is de kuit onvoldoende ontwikkeld (spillebenen)
 • Klompvoet
 • Spastische verlamming
 • Kinderverlamming
 • Botontsteking
 • Aandoeningen als brandwonden, uitgebreide kneuzingen, botbreuken en zenuwbeschadiging met spierafbraak (spieratrofie)

Ziekten waarbij de vetverdeling de oorzaak zijn van te zware kuiten/onderbenen?

 • Adipositas vooral in het onderbeen (plaatselijk veel vetophopingen)
 • Overgewicht zichtbaar over het hele lichaam dus ook in de kuit.
 • Lipoedeem

Cosmetische redenen
Veelal is de reden voor een kuitcorrectie puur cosmetisch. De kuiten worden dan als veel te dik of te dun ervaren. Dr. Don ziet patiënten die er duidelijk onder lijden dat hun kuiten in hun beleving te dik of te dun zijn. Ze dragen altijd lange broeken en durven zich niet te vertonen in jurkjes, rokjes, shorts of badkleding. Ze beperken zich in sociaal opzicht en dat is belastend voor de patiënt zelf maar ook voor hun relaties en familie. In deze gevallen zien wij dat na een kuitcorrectie de levenskwaliteit van deze mensen zichtbaar verbeterd is.

De kuitverkleining
Kuitverkleiningen spelen in vergelijking met borstvergrotingen, borstverkleiningen, buikwandcorrecties, e.a. een kleine rol in de cosmetische chirurge.
Toch zijn er veel mensen (meestal vrouwen blijkt na onderzoek) die net zo erg lijden onder hun dikke of te dunne kuiten als vrouwen vanwege te kleine borsten een borstvergroting laten uitvoeren, of bij te grote borsten een borstverkleining laten doen.

Kuitverkleining door WAL-liposuctie  
Wanneer is dit mogelijk? Als de kuit door vetophopingen vergroot is kan liposuctie op basis van kleine waterstraaltjes uitgevoerd worden.                        

Wanneer niet?
Een extreme toename van de kuitomvang kan bijvoorbeeld ontstaan bij bepaalde vormen van spierdystrofie. Dit is een erfelijke aandoening die in vele vormen voorkomt. De cosmetische problematiek staat bij deze ziekte niet op de voorgrond en daarom is een chirurgische kuit- verkleining hierbij meestal niet gewenst.

Dikke kuiten kunnen ook ontstaan door het vasthouden van vocht (oedeem) of lymfestuwing (lymfoedeem). In die gevallen moeten we meer kijken naar behandelingen met speciale drukkleding, massages of medicatie. Liposuctie is hiervoor geen oplossing.

Een kuitvergroting met eigen vet ofwel lipofilling
Een kuitvergroting met eigen vet wordt in de medische wereld wordt ook wel kuit-augmentatie genoemd.

Wie komen hiervoor in aanmerking?

 • Wij zien patiënten waar de kuiten onvoldoende bij de geboorte ontwikkeld zijn. In de volksmond noemen we die ook wel spillebenen. Ook kan het voorkomen dat 1 been dunner is en dan de ander.
 • Kuitvergrotingen om puur cosmetische redenen komen ook steeds meer voor.
 • Verder hebben wij een groeiende groep patiënten en dat zijn de bodybuilders.  Kuitspieren trainen is niet zo eenvoudig. Het kan soms voor deze groep frustrerend zijn, dat ondanks intensieve trainingen de kuiten niet zo gespierd zijn als de rest van hun lichaam en er een disbalans ontstaat. Daarom besluiten sommige bodybuilders hun kuiten te laten vergroten door een lipofilling-behandeling van Dr. Don.

 

De behandeling met vetinjecties (lipofilling)

Met deze techniek wordt overtollig vet uit andere regio’s op het lichaam met een klein spuitje opgezogen. Zoals bijvoorbeeld op de buik, heupen, dijen of binnenkant knieën.

Daarna wordt het vet voorbereid, bewerkt met groeifactoren en met fijne canules in het onderhuidse weefsel en in de spieren van de kuiten gebracht. Daarna kan Dr. Don de kuit modelleren want vetweefsel is zacht en leent zich daar goed voor. De kuit lijkt dan wel gebeeldhouwd.

De voordelen van het gebruik van eigen vetweefsel zijn:

 • Het is lichaamseigen weefsel
 • Vaak voldoende aanwezig
 • De risico’s van een vreemd lichaam (afstotingsgevaar) niet aanwezig is
 • Het is zacht weefsel en soepel om mee te werken (modelleren).

Benieuwd naar onze prijzen? Klik dan hier!
Nieuwsgierig naar behaalde resultaten? Klik hier.

Meer weten over de behandeling?
Tijdens een vrijblijvende en gratis consult onderzoekt Dr. Don uw kuiten met echografie. Daarna adviseert hij u welke behandeling het beste past bij uw vraag en voor u het meest realistisch en dus geschikt U krijgt altijd een eerlijk en kundig advies.

Wilt u een afspraak inboeken?
Ons team staat voor u klaar!


in Amsterdam
+31 (0) 20 89 50 455
info@cliniquedokterdon.nl

in Hengelo
+31 (0) 74 30 30 250
info@cliniquedokterdon.nl

Let op: Onze arts heeft deze resultaten behaald bij diverse patienten echter is ieder mens uniek en de resultaten van de behandeling kunnen afwijken. Tijdens een vrijblijvend consult zullen wij u altijd een eerlijk advies geven! 

Print
Please login or register to post comments.