Zijn er verschillen in het ouder worden tussen mannen en vrouwen?

Zijn er verschillen in het ouder worden tussen mannen en vrouwen?

Rate this article:
2.1

Hoe worden mannen en vrouwen ouder? Zoek de verschillen.

Uiterlijk wordt steeds belangrijker
De huidige moderne technologie geeft goed weer dat we steeds geobsedeerde raken door ons uiterlijk. Mobieltjes, iPads en tablets maken het vastleggen van een bepaald moment steeds makkelijker. Op social media wordt een enorm aantal “selfies” en andere foto's gedeeld. In de schoonheidsindustrie is er ook een andere trend waarneembaar. Meer dan 80% van de ingrepen in Nederland in 2015 waren niet-operatief, en ca. 200.000 hiervan waren BTX-behandelingen of fillerbehandelingen. Veel klinieken melden een toename van het aantal mannen dat ze behandelen, wat aangeeft dat niet langer alleen vrouwen in anti-aging behandelingen geïnteresseerd zijn. Dit komt misschien ook wel omdat sommige mannelijke beroemdheden aangeven dat ze behandelingen ondergaan hebben.

Toch krijgt Dr. Don regelmatig de vraag: “ Verschilt de manier van ouder worden tussen man en vrouw?”

Dr. Don: “In essentie verloopt het ouderdomsproces min of meer hetzelfde. Daarbij moet ik wel aantekenen dat er significante verschillen zijn tussen de anatomie van man en vrouw. Het is belangrijk dat we deze verschillen in acht nemen zodat een behandeling voor beide geslachten een natuurlijke en harmonieuze look oplevert”.

 

Welke gebieden moeten verschillend behandeld worden bij mannen en vrouwen:

  • Voorhoofd
  • Wenkbrauwen
  • Wangen
  • Neus
  • Kin- en kaaklijn
  • Rondom de mond (Perioraal gebied)


Het voorhoofd

verschil in schedel man en vrouw


Dit is een van de belangrijkste gebieden voor verjonging, maar er zijn opmerkelijke verschillen tussen man en vrouw. Als antropologen willen vaststellen wat het geslacht van een schedel is, kijken ze naar het voorhoofd. De vrouwelijke schedel heeft een plattere supra-orbitale rand (het gebied net boven de wenkbrauwen) met een convexe curve bij de haarlijn. De man heeft een meer uitgesproken, concave supra-orbitale rand. Bij de haarlijn is het voorhoofd van de man weer iets platter. Deze botstructuur beïnvloedt de weke delen en de positie van de wenkbrauwen.


Wenkbrauwen
De wenkbrauwen van de man zijn plat en volgen de supra-orbitale rand. De wenkbrauwen van de vrouw hebben een lichte boog met een hogere uitloop.
Het doel van de BTX spierverslappers en of Dermal Filler behandeling is het terugbrengen van een jeugdige en natuurlijke uitstraling. Bij vrouwen kunnen we dit gebied behandelen door het voorhoofd meer volume te geven en de wenkbrauwen te liften; zo behouden zij de vrouwelijke look. Bij mannen kan deze behandeling tot een te vrouwelijke en onnatuurlijke look leiden. Om dit te voorkomen is het raadzaam niet tot boven de supra-orbitaal te liften, en alleen de ptotische (“hangende”) wenkbrauwen te liften. Dit resulteert in de meest natuurlijke look.


Wangen

verschil wangen man vrouw


Dit gebied is in de vakliteratuur uitgebreid beschreven als een behandeling voor de vrouwelijke patiënt. Over de behandelmethoden voor mannen is minder informatie te vinden. Vrouwen hebben rondere en vollere wangen omdat ze meer vet opslaan in het middelste deel van de wangen dan het zijdelingse deel. Een vollere wang geeft de vrouw een jeugdige look. Ook dit staat weer in verband met de “Triangle of Youth” - alles is strakker en gladder. De wangen van mannen zijn over het algemeen platter en hoekiger omdat ze minder onderhuids vet hebben. De technieken die wij bij Clinique Dr. Don gebruiken verschillen onderling en ook de dosis van het gebruikte product wordt aangepast. Om de look van de plattere wang van de man te behouden gebruiken onze artsen alleen de hoeveelheid die nodig is om het volumeverlies te compenseren. Bij vrouwen gebruiken de artsen iets meer van de Dermal Fillers en herhalen we de behandeling vaker om de vollere look te behouden.


De neus

verschil neus man vrouw

De neus kent meer subtiele verschillen tussen man en vrouw. Twee hoeken bepalen of een neus de ideale vorm heeft: de nasolabiale hoeken en de nasofrontale hoek.

De nasolabiale hoek is de hoek tussen de denkbeeldige lijn die men trekt van de lip rand naar de basis van de onderrand van neustussenschot tot de punt van de neus. Deze hoek is wat minder scherp en wat hoger bij vrouwen. Dr. Don : “Ik houd ook altijd rekening met de culturele en etnische verschillen tussen patiënten als ik dit gebied behandel”.

De nasofrontale hoek is de hoek bij de radix. Het is het laagste punt van de neusbrug gevormd door een lijn die van de radix naar de ‘glabella’ en van de radix langs de ‘dorsum’ van de neus loopt. Dr. Don: “Ik neem de verschillende posities van de radix bij mannen en vrouwen altijd in acht tijdens de behandeling. Die van de vrouw bevindt zich normaliter ter hoogte van de wimpers, terwijl die van de man zich ter hoogte van de tarsale plooi bevindt.”


Kin- en kaaklijn

verschil kin kaalijn man vrouw


Technieken beschreven
Er zijn technieken om de kin- en kaaklijn mannelijker of vrouwelijker te maken. BTX wordt gebruikt om de wangkauwspier smaller te maken of de kin meer curve te geven. Met Dermal Fillers kunnen we de kaaklijn breder maken of meer definitie geven. We kunnen ook de hoek tussen de achterrand en de onderrand van de onderkaak hoekiger maken en de kin vergroten of platter maken.

Dr Don: “Verschillende culturen hebben elk hun eigen opvatting over wat een aantrekkelijke kaaklijn is, dus ik stel mij altijd hiervan op de hoogte voordat ik een patiënt behandel”. Als Hollywood-ideaal geldt een sterke, brede kaaklijn voor mannen en een zachte, meer spitse kin voor vrouwen.
 

Perioraal gebied (rondom de mond)
Vrouwen laten dit gebied vaker behandelen dan mannen. De mannenhuid is op deze plek dikker dan die van vrouwen, die hebben meer te kampen met rokerslijnen en rimpels. Zowel mannen als vrouwen kunnen dit gebied laten behandelen met toxines, fillers en huidvernieuwingsmethoden. Dr. Don: “Als ik een mannelijke patiënt behandel ben ik wel extra voorzichtig”.
 

lijntjes rond de mond

Dr. Don heeft deze resultaten behaald bij diverse patienten echter ieder mens is uniek en de resultaten van de behandeling kunnen afwijken. Belt u voor een kosteloze intake 074-3030250. Dr. Don zal u een eerlijk advies geven.

oor de behandeling van zowel mannen- als vrouwengezichten is het belangrijk dat onze artsen de tijd nemen om de patiënten goed uit te vragen als het om hun wensen gaat en ook welke mogelijkheden wij kunnen bieden. Een uitgebreide analyse maken van het gezicht van de patiënt is noodzakelijk om een mooi en gewenst eindresultaat te behalen (voor-foto’s). Dr. Don: “Ik beoordeel tijdens het eerste consult het bovenste, middelste en onderste deel van het gezicht op zijn structuur, proporties en symmetrie”. “Ik ben ook een enorme voorstander van foto’s maken.” “Voor de behandeling maak ik foto’s van al onze patiënten en archiveer deze meteen in ons systeem; zo kan ik altijd een ‘voor’ en ‘na’ vergelijking maken”. Ook kan de patiënt dan het resultaat van de behandeling goed zien”.

 

Print
Please login or register to post comments.