Wat is de ideale leeftijd voor een rimpelverslapper-behandeling?

Wat is de ideale leeftijd voor een rimpelverslapper-behandeling?

Waardeer dit artikel:
Geen waarderingen

Is er echt zoiets als een “ideale” leeftijd voor een rimpelverslapper-behandeling?


Wat betekent “te jong”, en wat is “te oud”?
“Te jong” mag enigszins duidelijk zijn. Misschien bent u bekend met het volgende verhaal: een moeder uit Amerika gaf rimperverslapper-injecties aan haar acht jaar oude dochter die aan schoonheidswedstrijden meedeed. In de media zijn intussen talloze soortgelijke absurde verhalen verschenen. Iedere gekwalificeerde cosmetisch arts weet dat het bovenstaande niet ethisch verantwoord is. Maar hoe zit het als iemand wél meerderjarig is? Is het ethisch verantwoord een 20-jarige te behandelen? En een 25-jarige? Waar trekken we de grens?

We kunnen het van twee kanten bekijken: de kant van de patiënt (we zeggen specifiek “patiënt” ) en de kant van de arts. De artsen bij Clinique Dr. Don vinden het ontzettend belangrijk dat mensen zich realiseren dat een rimpelverslapper-behandeling niet alleen een schoonheidsbehandeling is, maar vooral een medische behandeling die alleen door een gekwalificeerde arts uitgevoerd mag worden.

De behandeling  bekeken vanuit de kant van de patiënt
Rimpelverslapper biedt een veilige en effectieve manier om er jonger uit te zien en rimpels tegen te gaan. Bovendien werkt het per behandeling tot zes maanden lang. Dr. Don zegt dat de beste leeftijd om met rimpelverslapper te beginnen van de patiënt zelf afhangt. “Wat ziet u als ú in de spiegel kijkt?”
Met andere woorden: het maakt niet uit hoeveel vrienden, familieleden en artsen proberen een 20-jarige er van te overtuigen dat ze een prachtige huid heeft. Als zij in de spiegel kijkt, ziet ze alleen één enorme rimpel waar ze zich volledig op fixeert. Het kan haar zielsongelukkig maken, hoe vreemd dat ook klinkt voor oudere patiënten die het echt nodig hebben maar hier geen behoefte aan hebben (prima overigens). Moet zij (of hij!) daarom dan maar van de behandeling afzien?

Ideaal beeld
Het ideaalbeeld van het lichaam zoals we dat in de westerse wereld kennen speelt hier natuurlijk een grote rol in. Zowel vrouwen als mannen worden bedolven onder bewerkte foto's van beroemdheden met een zijdezachte en een totaal egale huid.
Om hier tegengas aan te kunnen geven moeten onze artsen in staat zijn met de patiënt mee te denken: zij moeten erachter zien te komen waarom de ingreep zo belangrijk is voor de patiënt is en dat bespreekbaar maken tijdens de intake. “Het is te gemakkelijk om de klacht van een patiënt over haar uiterlijk weg te wuiven voordat wij ons in haar schoenen hebben verplaatst” zegt Dr. Don.

In sommige gevallen is dit niet moeilijk. Patiënten die bijvoorbeeld onbeschermd en veel in de zon zitten, zij hebben duidelijk zichtbare voorhoofdrimpels, fronslijn, zelfs op jonge leeftijd. Maar als er bij patiënten geen rimpels te ontdekken zijn zullen onze artsen nooit behandelen met injectables maar alleen cosmetische gezichtsbehandelingen adviseren. De kunst is dan om het waarom van deze beslissing goed uit te leggen aan de patiënt.


De behandeling bekeken vanuit de kant van de cosmetisch arts:
Natuurlijk moeten onze artsen empathie tonen en de emotionele toestand van de patiënt in acht nemen (heeft de patiënt de behandeling écht nodig?), maar er zijn ook een aantal praktische zaken waarop gelet moet te worden. Zijn bijvoorbeeld de gezondheidsrisico's bij een oudere patiënt niet te groot?

“Te jong” is als een patiënt zowel fysiek als emotioneel nog niet volwassen is. Het kan zijn dat wij een patiënt krijgen van rond de twintig die geen lijnen heeft die behandeld kunnen worden. Hij of zij voelt simpelweg de druk om aan het onrealistische beeld te voldoen dat door de glamourwereld en de media in stand wordt gehouden. In zo'n geval is het onze morele plicht om dat aan haar/hem uit te leggen.
Dr. Don: “Wij geloven dat we nooit, maar dan ook nooit, een cosmetische ingreep zullen uitvoeren puur uit financieel gewin”. “Dit is misbruik maken van de medische positie van de arts en dat verstoord de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt”.
 

65 plus leeftijd
Wat ouderen betreft is er eigenlijk geen reden waarom een rimpelverslapper behandeling onveilig zou zijn voor 65-plussers. Wij zien steeds meer patiënten van deze leeftijd en ouder.

Jong of oud, het is belangrijk te controleren of hij of zij in goede gezondheid verkeert en dat er geen sprake is van contra-indicaties (pas op voor bloedverdunners of neurologische aandoeningen!) Als dit allemaal in orde is kan de patiënt behandeld worden.

Het is verstandig om alle patiënten die buiten de “normale” leeftijdsgroep vallen een duidelijke intake te bieden zodat ze weten welke resultaten ze mogen verwachten. Ook weet de arts dan beter wat de wensen zijn van de patiënt. Uiteindelijk zijn hier beide partijen bij gebaat. Het voorkomt dat de patiënt na behandeling teleurgesteld achterblijft. Na een uitgebreide consultatie weet de patiënt dat de arts geen wonderen kan verrichten!
 

 

Print

Reageren? Login of registreer

Naam:
Email:
Onderwerp:
Bericht:
x