Dokter Don, wat kan ik doen aan gebarsten lippen?

Dokter Don, wat kan ik doen aan gebarsten lippen?

Waardeer dit artikel:
1.3

Lippen zijn kwetsbaar: zeker als zij blootgesteld worden aan kou, zon of wind. Dan raken ze beschadigd, uitgedroogd of gebarsten. Gebarsten lippen geven niet alleen een onverzorgde look maar doen ook pijn!

Lippen zijn meer gevoelig voor invloeden van buitenaf dan de rest van het lichaam. Ze zijn bedekt door een heel dunne en fijne huid (enkel de huid rond de wimpers is nog fijner) en ze bevat geen zweet- of talgklieren die de uitdroging van de huid zouden kunnen voorkomen.

Bovendien bevatten lippen zeer weinig van het kostbare melanine dat de rest van ons lichaam beschermt tegen uv-stralen. Al deze beperkingen zorgen dat uw lippen extra gevoelig zijn voor weersinvloeden en voor het klimaat in uw huis of werkplek.

Wat u absoluut niet mag doen..

 • De lippen niet bevochtigen met de tong
  Wanneer u droge en beschadigde lippen heeft, heeft u al snel de neiging om te gaan likken met de tong. Speeksel heeft helaas niet het verhoopte effect, integendeel: de lippen maken van nature een fijn vetlaagje aan en speeksel neemt deze bescherming steeds een beetje meer weg. Resultaat: de lippen drogen nog meer uit en gaan op den duur barsten. Van deze gewoonte moet u echt af!
   
 • Scheur geen dode velletjes af
  Natuurlijk zijn dode velletjes ontsierend en vervelend. We komen dan al snel in de verleiding om ze eraf te trekken. Dit mag u absoluut niet doen: als u de velletjes eraf trekt komt de huidlaag eronder bloot te liggen (en gaat bloeden, dit doet pijn en is zeker niet mooier.


Ontwikkel nieuwe en goede gewoonten

Gebruik in alle omstandigheden een lipverzorging; u mag er zelfs aan verslaafd raken!

Het beste wat u kunt doen om droge gebarsten lippen te behandelen en te voorkomen is ze te beschermen met een verzachtende, milde lippenbalsem of gloss. U kunt droge lippen herstellen met veel geduld en consequente verzorging, maar u bent er niet in een dag vanaf, en als u de behandeling ook maar één dag overslaat kan het betekenen dat u weer helemaal opnieuw moet beginnen.
 

's Avonds voor het slapengaan

Breng nadat u uw tanden hebt gepoetst lippenbalsem aan: deze zal zorgen voor een goede hydratatie van de lippen tijdens uw slaap. Gebruik ’s avonds als onderdeel van je huidverzorgingsroutine een verzachtende lippenbalsem of kleurloze, dikke gloss. Vermijd producten met veel geurstoffen en/of irriterende ingrediënten als menthol, kamfer, pepermunt of citrus. Dergelijke ingrediënten doen helemaal niets waar je lippen baat bij hebben en maken het probleem alleen maar erger.
 

Mild scrubben

Gebarsten of beschadigde lippen vertonen heel wat dode velletjes. Trek er niet aan! Wacht tot u onder de douche staat om ze voorzichtig te verwijderen: het water zal de velletjes soepel maken en met een washandje, een lichte scrub of een zachte tandenborstel kunt u de velletjes er zachtjes af wrijven.
 

Bescherm uw lippen tegen uv

De huid van de lippen is heel dun en het meest gevoelig voor kou en zon. Om vroegtijdige veroudering te voorkomen kunt u de lippen beschermen met een zonnecrème. Breng daarop een lippenbalsem aan en herhaal deze behandeling enkele keren per dag.
 

Drink veel water

Drink heel de dag veel water en neem weinig tot geen cafeïne en alcohol. Op die manier hydrateert u uw body, face en lippen.
 

Wintersport

Gaat u binnenkort op wintersport? Kies dan een lipbalsem met een uv-filter. Deze voorkomt verbranding en uitdroging van de lippen door fel zonlicht.

 

Andere, onbekende, factoren die droge gebarsten lippen kunnen veroorzaken:

 • Matte lippenstift of lang houdende lipkleur (vooral in een droog of koud klimaat).
 • Lip plumpers met irriterende ingrediënten als peper, menthol, menthoxypropanediol, gember of muntolie.
 • Vitamine B2-gebrek, dat behalve gebarsten lippen ook chronische scheurtjes in de mondhoeken kan veroorzaken.
 • Een tekort aan niacine of vitamine B6 kan ook tot chronische scheurtjes langs de lippen leiden.
 • Schimmelinfecties (zoals candida), die met voorgeschreven orale medicatie moeten worden behandeld.
 • Excessieve inname van vitamine A (meer dan 25.000 IE per dag) als oraal supplement.
 • Gebruik van anti-acne middelen is berucht om het extreem uitdrogende effect op de lippen. lippenbalsem voor.

 

Meer weten? Vraag onze huidtherapeuten!

Voor Hengelo belt u naar 074 – 30 30 250 en voor Amsterdam kunt u bellen naar 020 – 89 50 455.

 

Print

Reageren? Login of registreer